Monday, June 27, 2011

Kisah ~Be Careful of The Wolf~

"be careful of the wolf"..mcm 2 la pesanan emak kambing kpd anaknye..kisah seorg anak kambing yg sering diancam hidupnya oleh seekor serigala...grrrr..

Kisah ni la yg selalu mama ceritakan utk ila..since ila was 2/3(cant remember..hehe)..rupanya,ade maksud tersirat yg mama nak sampaikan melalui cerita ni..
  
Emak kambing itu bagaikan seorg ibu yg menasihati anaknya agar berhati2 dgn serigala tersebut;maksudnya..mama cuba menasihatkan ila supaya menghindar dari segala perkara yg boleh mendatangkan bahaya dan kemudaratan pada diri ila..
walaubagaimanapun,anak kambing itu tidak mendengar nasihat ibunya dan dia mati dimakan serigala..;maksudnya..begitu juga dengan aku..jika ila berdegil, maka ila telah mendedahkan diri didalam risiko dan bahaya yang boleh menyebabkan ila kecundang...

maka...anak2,adik2,kakak2,abg2 semua..hehehe...dgrla nasihat org tua kita...dlm stiap ape mereka kate kdg2 ad sesuatu yg kire kurg fhm or lmbt fhm mksug tersiratnye..cubela cari kerana ia amat berharga.. =) sayang mama   

No comments:

Post a Comment